Top 10 redenen om een e-bike te kopen

E-bikes worden steeds populairder, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom - wie wil er nu niet wat gratis snelheid om de angel uit een rit te halen?

1. Ze helpen je verder, sneller en langer te gaan

Natuurlijk bieden elektrische fietsen veel van dezelfde voordelen als gewone fietsen, maar omdat je een beetje extra kracht aan boord hebt, kun je grotere afstanden afleggen en langer doorfietsen.

Ze stellen je ook in staat om sneller te gaan dan de meeste fietsers en in sommige gevallen auto's. Hoewel moderne motoren 50 keer sneller kunnen rijden dan auto's van 100 jaar geleden, is de gemiddelde snelheid van auto's in het verkeer door het dichtslibben van de wegen helemaal niet toegenomen.

Op een e-bike kun je bijna meteen 25 kmh halen, terwijl de gemiddelde snelheid van auto's in het centrum van Amsterdam 10 kmh is!

2. Ze laten je meer rijden

Volgens een recent rapport van het Transport Research Laboratory, komen gewone fietsen minder dan 25 keer per jaar uit de schuur, waarbij 46% slechts één of twee keer per week wordt gebruikt.

Ter vergelijking: 30% van de mensen met elektrische fietsen gebruikt ze één keer per dag, terwijl maar liefst 81% er minstens één keer per week mee rijdt. Dit betekent dat e-bike gebruikers twee keer zoveel kans hebben als gewone fietsers om er op uit te trekken en te rijden.

3. Ze kunnen je helpen fit te blijven

Omdat je meer fietst, trap je meer - zelfs als die elektrische motor je af en toe een handje helpt.

Dat is goed nieuws voor je hart, je longen en je bloeddruk, want eindeloze wetenschappelijke studies hebben het verband aangetoond tussen regelmatige lichaamsbeweging en een lager stressniveau.

E-bikes zijn ook geweldig voor mensen die houden van het idee van fietsen, maar het gevoel hebben dat ze het niet kunnen omdat hun conditie niet is wat het zou kunnen zijn, of niet is wat het vroeger was als gevolg van leeftijd of ziekte.

4. Ze kunnen u helpen geld te besparen

Een nieuwe e-bike van goede kwaliteit heb je al vanaf ? 650, terwijl de onderhoudskosten ongeveer gelijk zijn aan die van een gewone fiets (voor verbruiksartikelen als banden, kettingen en remblokken).

Met andere woorden, veel goedkoper dan het kopen, verzekeren en onderhouden van een benzine- of dieselauto, en veel minder dan het betalen van een abonnement of het regelmatig reizen met het openbaar vervoer.

Wat betreft de kosten voor het opladen van de accu van uw fiets, hebben we het over centen als het gaat om wat het zal toevoegen aan uw elektriciteitsrekening.

5. Ze zijn ideaal voor woon-werkverkeer

Ze besparen je niet alleen geld, maar bevrijden je ook van de ellende van vastgelopen verkeer of overvolle treinen en bussen.

Hoewel u in feite een gemotoriseerd voertuig bent, hebt u geen rijbewijs nodig en mag u toch gebruik maken van de fietspaden.

En omdat je een beetje op die motor kunt leunen, zul je je niet al te zeer in het zweet werken en uiteindelijk pongend als een sportsok op je werk aankomen. Een lange rit naar huis na een dag hard ploeteren ziet er ook niet meer zo ontmoedigend uit!

6. Ze zijn veiliger dan gewone fietsen

De meeste fietsongevallen op de weg gebeuren op kruispunten zoals kruispunten of rotondes. Dit is vaak te wijten aan het feit dat een fietser die stilstaat een paar seconden nodig heeft om snelheid op te bouwen.

Als je die kleine motor hebt om je te helpen versnellen, ben je sneller uit de gevarenzone. Om dezelfde reden zul je ook minder snel door rood licht rijden, omdat je je niet zo gekrenkt voelt dat je al die mooie vaart moet laten varen.

U zult ook eerder geneigd zijn te vertragen in bochten en hoeken - waar de meeste fietsers afstappen - omdat u de motor van de motor kunt gebruiken om aan de andere kant te versnellen.

En omdat u gemakkelijker met het verkeer kunt meekomen, zullen minder auto's, bussen en vrachtwagens u hoeven in te halen, wat ook veiliger rijden betekent.

7. Ze zijn ideaal voor heuvels

E-bikes komen echt tot hun recht als het gaat om het aanpakken van beklimmingen. Meestal uitgerust met verschillende vermogensstanden om je te helpen trappen, kun je bij een zware klim gewoon de motor van je fiets op de hoogste stand zetten en, ondanks het extra gewicht van de motor, als een soort fietsende superheld de helling op briesen!

Dit is een van de redenen waarom e-bikes steeds populairder worden onder mountainbikers, omdat ze zo meer tijd kunnen besteden aan afdalingen (het leuke gedeelte) dan aan beklimmingen (het iets minder leuke gedeelte).

8. Ze zijn geweldig tegen zijwind en tegenwind

Omdat ze een motor hebben, zijn e-bikes ook ideaal om die andere grote tegenstander van de natuur te trotseren: de wind.

Windvlagen zijn allemaal goed en wel als ze achter je zijn, maar als ze je van opzij meppen of van voren tegen je duwen, kunnen ze je plezier bederven en zelfs potentieel gevaarlijk zijn.

Door de hoeveelheid vermogen die je motor uitstraalt te verhogen, kun je zowel zij- als tegenwind behoorlijk in de kiem smoren.

9. Ze helpen je de wereld te verkennen

E-bikes zijn ook ideale toerfietsen. Dikkere banden zijn standaard en veel fietsen hebben oogjes om fietstassen en bagagedragers te monteren.

Dat betekent dat lange afstanden niet alleen comfortabeler zijn, maar ook beter te overzien, want ook hier kan de motor te hulp worden geroepen als het gewicht van je kampeerspullen je benen doet stilvallen.

10. Ze zijn gewoon enorm leuk om te rijden

Ja, het rijden op een e-bike is vergelijkbaar met het rijden op een gewone fiets, maar zodra u de motor inschakelt, zult u merken dat elke keer dat u op de pedalen trapt - afhankelijk van de instelling die u gebruikt - u drie, vier, vijf of misschien zelfs wel 10 pedaalslagen meer voor uw geld krijgt.